söndag 1 februari 2009

"Governed by scandal and ruled by incompetence"

Predikostolen är en plattform för samhällskritik, åtminstone så idag i Mamlaka Hills Chapel i Nairobi. I frustrerad vanmakt och besvikelse undrar alltfler kenyaner vad deras ledare håller på med. Predikan tar sin utgångspunkt i de brandkatastrofer som drabbat landet under veckan. Vem är beredd? Vem bär ansvar? Vad har vi lärt oss sedan attentatet 1998 mot amerikanska ambassaden? Jo, att vi inte kan lita på våra ledare! Vi måste ta tag i det själva! Vare sig det gäller att se till att svältande kenyaner får mat (när ledarna sålt den nationella matreserven för stor vinst till utlandet!), eller om det gäller att se till att träna brandsoldaterna som inte vet hur man släcker en eld (det hjälper heller inte att det inte fanns vatten i vattenposterna!).

Det är sorgligt när ett lands ledarskap tappar folks respekt. Förvisso själförvållat, men det innebär oftast att andra krafter träder in och tar det utrymme som staten lämnat tomt. Krafter med olika intressen, ibland uppbyggliga, ibland något annat! Så vad är konstruktiva krafter?

Predikanten menade att vi kristna måste kliva fram och ta vårt ansvar när det gäller utbildning, media och rättsamhället. Att skapa möjligheter för god utbildning genomsyrat av goda värderingar, att ge röst åt det konstruktiva i samhället, att våga tala mot makten till Guds ära och att vara med och skapa ett samhälle som respekterar lagar och gemensamma normer. Det andas modern och aktiv storstadsförsamling lång väg! När jag efter gudstjänsten läser rubriken på församlingens tidning (Mamlaka Time) "Uncompromisingly African" så känner jag att jag är lite stolt över att ha varit med också här!

Så summa: I väntan på goda ledare, låt oss vara goda samhällsmedborgare! Eller, kanske hellre, bli själva goda ledare!

Från maktens kulle, Nairobi.
Jag är Lorentz Forsberg

Inga kommentarer: